Edible Talks!

Welcome to Edibletalks, in our blog Edibletalks we will try to collect all the information and provide you with the best kind of analysis and experience, which will increase your knowledge. You will find all that information in Edibletalks. We will try to provide you with the best information so that you stay connected with Edible Talks!

How to Make Chicken Biryani 

If you want to learn how to make this Chicke Biryani Special, then you have come to the right place. This article explains how to make biryani with a simple and easy recipe.

 

Chicken Biryani Recipe Edibletalks

 

• “Good food is the foundation of true happiness.”

Ingredients you will need:

  • Basmati rice 2 cups
  • Chicken 500 grams cut into pieces
  • 2 cloves, chopped.
  • 2 tomatoes, chopped.
  • Yogurt 1 cup
  • Garlic ginger paste 2 tbsp
  • 2 green chilies, chopped
  • Biryani Masala 1 tbsp
  • 1 teaspoon of turmeric powder
  • 1 teaspoon red chili powder
  • Soak a few pieces of saffron in warm milk.
  • 3 tablespoons tilde or ghee (clarified butter)
  • 4-5 cloves
  • 2-3 cardamom pods
  • 1 piece of cinnamon
  • Salt to taste
  • A handful of green coriander
  • Mint as desired

 

Chicken biryani ingredients edibletalks

 

 

How to make Chicken Biryani:

1. Cook the rice:

  • Wash the basmati rice thoroughly with cold water until the water runs clear.
  • Boil the rice in a large pot until it is 70% cooked.
  • Take out the rice and keep it aside.

2. Fry the chicken:

  • Heat a large pan of sesame oil or ghee and add cloves, cardamom and cinnamon stick to it.
  • When the spices become a little hot, add the chopped onions and fry until golden brown.
  • Add ginger garlic paste and fry a little.
  • Now add chicken to it and fry it.

3. Add the spices:

  • Add turmeric powder, red chilli powder and biryani masala.
  • Add the chopped tomatoes and cook till they become soft and mix well with the spices.
  • Now add curd and fry until the chicken is mixed with the spices.
  • Now add green chillies and fry.

4. Layer the Biryani:

  • In a large, deep pot, start layering the biryani. First put a layer of chicken and then a layer of rice on top.
  • Also add chopped coriander and mint leaves.
  • Dissolve zaghofran in milk and pour over rice.
  • Repeat the layers until you have used all the chicken and rice.

5. Cook Biryani:

Cover the pot with a tight lid and cook on low flame for about 20-25 minutes. This method is called steaming. This allows all the ingredients to blend together and enhance the flavor. Once steamed, switch off the stove. And leave it for a while before opening the lid.

6. Serve:

Mix the rice first and then serve your chicken biryani hot with raita and salad.

Important Notes:

Soaking the rice: Soaking basmati rice for 30 minutes before cooking makes it long and fluffy.

Layering: Be gentle when layering to keep the rice grains intact and separate

Simmering: Simmering over low heat is important so that the flavors blend without burning.

 

• “Food is the ingredient that binds us together.”

 

Enjoy your delicious homemade chicken biryani with your family and friends! This is one dish that is not only delicious but brings people together, making any meal feel special.

Chicken biryani has its own unique taste and aroma that comes from India. Many people like it because its rich taste fills your house with aroma.

اگرآپ
اس مزیدار ڈش کو بنانے کا طریقہ سیکھنا چاہتے ہیں تو آپ صحیح آرٹیکل پر آئے
ہیں۔اس آرٹیکل میں ایک سادہ اور آسان ترکیب کے ساتھ بریانی بنانے کا طریقہ بتایا
گیا ہے۔جس پر عمل کر کے آپ بہت اچھی بریانی بنا سکتے ہیں۔

اجزاء
جن کی آپ کو ضرورت ہوگی   
:

 

باسمتی
چاول  ۲       کپ

چکن
۵۰۰ گرام ٹکڑوں میں کٹا ہوا

 ۲ پیاز، کٹے ہوئے

 ۲ ٹماٹر، کٹے ہوئے

دہی
۱ کپ

لہسن
ادرک پیسٹ ۲ کھانے کے چمچ

 2 ہری مرچیں، کٹی ہوئی

بریانی
مصالحہ ۱ کھانے کا چمچ

1 چائے کا چمچ ہلدی پاؤڈر

 1 چائے کا چمچ سرخ مرچ پاؤڈر

 زعفران کے چند ٹکڑے گرم دودھ میں بھگو دیں۔

 3 کھانے کے چمچ تیل یا گھی 

 4-5 لونگ

 2-3 الائچی کی پھلیاں

دار
چینی کا ٹکڑ۱ عدد ۱

 حسب ذائقہ نمک

ایک
مٹھی ہرا دھنیا

پودینہ  حسب ضرورت

چکن
بریانی بنانے کا طریقہ:

1. چاول پکائیں

باسمتی
چاول کو ٹھنڈے پانی سے اچھہی طرح دھو لیں جب تک پانی صاف نہ ہو جائے۔

چاولوں
کو ایک بڑے برتن میں ڈال کے ابال لیں جب تک یہ ۷۰ فیصد پک نہ جائیں۔

چاول
نکال کے ایک طرف رکھ دیں۔

2. چکن تیار کریں

یک
بڑے پین میں تیل یا گھی گرم کریں اور اس میں لونگ، الائچی اور دار چینی کا ٹکڑا
ڈال دیں۔

جب
مصالحے تھوڑے گرم ہو جائیں تو اس میں کٹی ہوئی پیاز ڈال دیں اور گولڈن براؤن کر
لیں۔

ادرک
لہسن کا پیسٹ شامل کر کے تھوڑا بھونیں۔

اب
اس میں چکن ڈال کر فرائئ کر لیں۔

3. مصالحے شامل کریں

ہلدی
پاوڈر ،لال مرچ پاؤڈر اور بریانی مصالحہ شامل کریں۔

کٹے
ہوئے ٹماٹر ڈالیں اور اس وقت تک پکائیں جب تک کہ وہ نرم نہ ہوجائیں اور مصالحے کے
ساتھ اچھی طرح مکس ہو جائیں۔

اب
اس میں دہی ڈالیں اور بھون  لیں جب تک چکن
مصالحے میں مکس نہ ہو جائے۔

اب
ہری مرچیں ڈال کر دم لگا دیں۔

4. بریانی کی تہہ لگائیں

ایک
بڑے، گہرے برتن میں بریانی کی تہہ لگانا شروع کریں۔ سب سے پہلے چکن کی ایک تہہ اور
پھر اوپر چاول کی تہہ ڈالیں۔

ساتھ
ہی کٹا ہوا دھنیا اور پودینے کے پتے ڈالیں ۔

زاغفران
دودھ میں حل کر کے چاولوں کے اوپر ڈالیں۔

تہوں
کو دہرائیں جب تک کہ آپ تمام چکن اور چاول استعمال نہ کر لیں۔

5. بریانی پکائیں

برتن
کو سخت ڈھکن سے ڈھانپیں اور ہلکی آنچ پر تقریباً 20-25 منٹ تک پکائیں۔اس طریقے کو
دم لگانا کہتے ہیں۔اس سے تمام چیزیں آپس میں مل کر ذائقے کو بڑھا دیتی ہے۔ایک بار
دم لگانے کے بعد چولہا بند کر دیں اور ڈھکن کھولنے سے پہلے تھوڑی دیر چھوڑ دیں۔

6. سرو کریں

چاولوں
کو پہلے اوپر نیچے کر کے مکس کر لیں اور اپنی چکن بریانی کو رائتہ اور سلاد کے
ساتھ گرم گرم سرو کریں۔

اہم
نوٹس

چاولوں
کو بھگونا: باسمتی چاولوں کو پکانے سے پہلے 30 منٹ تک بھگونے سےیہ لمبے اور کھلے
کھلے بنتے ہیں۔

تہہ
کرنا: چاول کے دانوں کو برقرار اور الگ رکھنے کے لیے تہہ لگاتے وقت نرمی اختیار کریں

دم
لگانا: ہلکی آنچ پردم لگانا ضروری ہے تا کہ ذائقے جلے بغیر مکس ہو جائیں۔

خوراک
کے بارے میں اقتباسات
:

 “کھانا وہ جزو ہے جو ہمیں ایک دوسرے کے ساتھ باندھتا ہے۔

 “اچھا کھانا حقیقی خوشی کی بنیاد ہے۔

اپنے
گھر والوں اور دوستوں کے ساتھ اپنی مزیدار گھریلو چکن بریانی کا لطف اٹھائیں! یہ ایک
ایسی ڈش ہے جو نہ صرف مزیدار ہے بلکہ لوگوں کو اکٹھا کرتی ہے، جس سے کسی بھی کھانے
کو خاص محسوس ہوتا ہے۔

چکن
بریانی کا اپنا ایک ذائقہ اور خوشبو ہوتی ہےجو ہندوستان سے آتی ہے۔بہت س
ے لوگ اسے
پسند کرتے ہیں کیونکہ اس کے بھرپور ذائقے سے آپ کا گھر خوشبو سے بھر جاتا ہے۔

 

Related Tags

Simple chicken biryani recipe, Chicken
Biryani near me, Chicken biryani recipe ingredients, Chicken Biryani price, Pakistani
chicken biryani recipe, Best chicken biryani recipe, Hyderabadi chicken biryani
recipe, Indian chicken Biryani recipe.